Cuketovo – zemiakové placky s jogurtovým dresingom a šalátom

Cuketa patrí k tekviciam a je to ich najštíhlejšia a najštýlovejšia sestra. Cuketa je veľmi krehká a má jemnú chuť.
Cuketa zbavuje telo zápalu, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby.
Na prípravu dnešného jedla sa výborne hodí zeleninová debnička zo Šfenova alebo z Hlbokého. Nájdete tam cuketu, zemiaky, papriku, cibuľku ako aj petržleňovú vnať.
A čo budeš potrebovať?
- 500g cuketa
- 500g zemiaky
- 2 vajcia
- 1 jarná cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- 125g hladká múka
- soľ
- korenie
- majoránka
- olivový olej
Dresing
- biely jogurt alebo kyslá smotana
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať
- šťava z citróna
Šalát
- paprika
- jarná cibuľka
- 2dcl voda
- 1 ČL ocot
- 3 a ½ ČL trstinový cukor
- 1ČL soľ
- korenie
- olivový olej
Nastrúhame si cuketu a zemiaky a vyžmýkame z nich prebytočnú vodu. Osolíme a necháme 10 minút odstáť. Do zmesi pridáme na jemno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie, majoránku a petržlenovú vňať. Do zmesi postupne pridáme aj hladkú múku.
Na olivovom oleji vytvárame placky pomocou lyžice a pražíme do zlatista.
Placky podávame s dresingom a ľahkým šalátom.

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi, ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám kávu v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.