fbpx

Firma VÍNO-MASARYK ® s.r.o. vznikla v roku 1996 na podnet p. Alojza Masaryka, ktorý mal vtedy už 30-ročnú skúsenosť s vinohradníctvom a vinárstvom. So svojimi spoločníkmi založili teraz už známu firmu v starobylom kráľovskom meste Skalica.

  • oblasť pestovania: Skalica
  • VÍNO-MASARYK s.r.o., Sasinkova 2333/18A, 909 01 Skalica

Ponuku pripravujeme. 

Zásadne nás nenájdete v supermarketoch, ale len v hoteloch, reštauráciách, obchodíkoch s vínom a darčekovými predmetmi, vinárniach a vínotékach.

Vyrábame každoročne veľa druhov vín, ale v menších množstvách. Na ponukovom liste ich máme bežne 20-35 druhov.

ALIBERNET 2014 suché červené

4.00

Odroda známa tiež pod názvom Odeskij čornyj. Alibernet vznikol na Ukrajine v r. 1950 krížením odrôd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon. Má vysoký obsah farbív, víno je preto intenzívnej sýtej tmavočervenej farby. Víno z tejto odrody je plné, extraktívne s vôňou po čiernom ríbezli, cabernetového buketu, s jemnou kyselinou a väčšími trieslovinami. Ako odrodové víno poskytuje uspokojivú kvalitu.

Hodí sa k tmavým mäsám a syrom. Možno podávať pri teplote 15-16 °C.

ANDRÉ 2016 suché červené

4.00

Nová odroda vyšľachtená vo Veľkých Pavloviciach na Morave krížením Frankovky modrej a Svätovavrineckého, povolená v roku 1977. Začína sa rozširovať pre svoje pestovateľské vlastnosti i kvalitné vysoko farebné plné víno, intenzívnej  rubínovej až tmavorubínovej farby. Má dobrú kvalitu s väčšou kyselinou a vyššími trieslovinami, hlavne po vyzretí vo fľaši.

Chuťou i arómou pripomína južnejšie typy červených vín, preto sa hodí najmä k talianskej a španielskej kuchyni. Teplota podávania je 14-16 °C.

AURELIUS výber z hrozna 2015 suché biele

8.00

Odroda bola vyšľachtená na Morave krížením Neuburského x Rizling Rýnsky. Hrozno dosahuje vysokú cukornatosť a preto vína z tejto odrody voňajú po ovocí a sú veľmi jemnej kyslastej chuti. Vína sú kvalitné, plné, harmonické, s výraznejšími kyselinami po Rizlingu rýnskom, s pikantnou ovocnou vôňou.

Hodia sa k nemu tvrdé ovčie syry a syry s modrou a bielou plesňou, ďalej ryby, biele mäso a hydina. Teplota podávania je 10-12 °C.

CABERNET SAUVIGNON neskorý zber 2017 suché červené

8.50

Najstaršie dochované správy o tejto odrode pochádzajú z Francúzska z polovice 16. stor. z okolia Bordeaux. Je to najušľachtilejší predstaviteľ červených vín. Má vysoký obsah antokyanových farbív a tanínu. Je rubínovo červenej farby. Má výraznú odrodovú príchuť cabernetového charakteru a vyšší obsah kyselín. Vyznačuje sa bohatou rozmanitosťou vo farbe a aróme. Starnutím sa u vína stupňuje korenitosť a sýtosť farby. V intenzívnej ovocno-kvetinovej vôni objavíte vôňu čerešní, sliviek, čiernych ríbezlí, fialiek i jemný anízový tón. Zrením víno získa harmonický nádych duba, dymu a jemnej čokolády. Robusná chuť je zahalená do príznačnej vône dreva.

Ideálne je k tmavému mäsu a špecialitám z diviny, tiež k tvrdým syrom, pri teplote podávania 14 °C.

DUNAJ bobuľový výber 2015 suché červené 0,5l

10.00

Novšia slovenská odroda bola vyšľachtená Ing. Pospíšilovou a Ing. Korpášom krížením /Muškát Bouchet x Oporto/ x Svätovavrinecké. Je to veľmi podarené, harmonické víno. Plné, tmavej červenej až hnedej farby s chuťou čiernej čokolády. Zretím vynikne jeho očarujúci charakter čokoládového buketu.

Hodí sa najmä k dezertom, tmavému mäsu, alebo syrom s modrou plesňou. Teplota podávania 14-16 °C.

ENEM 2014 cuvée suché červené

8.00

Toto víno vzniklo na podnet starej Skalickej legendy. Skaličané sa nemali v láske so susedným mestom Holíč. Holíčané chceli raz obesiť dvoch zlodejov z Moravy. Požiadali preto skalických radných pánov, ktorí mali na starosti v Skalici šibenicu, aby ich obesili. Oni im však odpísali: „Šibenicu máme ENEM /len/ pro nás a naše deti …“ . Poslali im peniaze, aby ich radšej išli obesiť na Moravu. Víno je cuvée, skladajúce sa z vinikajúcich červených vín, a to Cabernet Moravia (35%), C40 (35%), Alibernet (15%) a Cabernet Franc (15%).

Doporučujeme ho piť ku všetkému a hlavne k skalickému trdelníku, v zime, keď pukajú jaternice v trúbe.

FRANKOVKA MODRÁ 2015 suché ružové

4.00

Víno sa vyrába z modrých odrôd hrozna okamžitým lisovaní farby ružovej, bez nakvášania. Farba vína je priamo úmerná zrelosti hrozna a technológii spracovania. Víno je suché, harmonické, málo aromatické s príjemnou kyselinou, neutrálne a nevtieravé. Toto ROSE je vyrobené z odrody Frankovka modrá. Na Slovensku sa nevyrába dlho, ale v tomto období sa považuje za gastronomický hit.

Hodí sa ku všetkým jedlám so svojou neutrálnou chuťou, vhodné je ho podávať vychladené do 12 °C.

IRSAI OLIVER 2019 suché biele

4.50

Odroda vznikla v Maďarsku krížením odrôd Bratislavské biele x Čabianska Perla. Je to ľahké aromatické víno zelenožltej farby s príjemnou plnou muškátovou chuťou a jemnými harmonickými kyselinkami.

MÜLLER THURGAU 2019 polosuché biele

4.50

Vznikol v roku 1882 v Geisenheime, je to mäkšie víno, často vyššej kvality. Je to jedno z najpopulárnejších vín u nás. Lahodná harmonická chuť a sviežosť dominuje v mladých ví-nach. Jemne korenistý typický kvetnatý buket po muškáte až ovocný po broskyni, sa snúbi s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou.

Možno ho podávať k predjedlám ľahkej korenistej chuti, jemnej hydine a syrom, aj k jedlám talianskej kuchyne pri teplote do 12 °C.

MUŠKÁT MORAVSKÝ 2019 suché biele

4.50

Novovyšľachtená moravská odroda, vznikla krížením Muškát Ottonel x Prachtraube. Víno je vhodné pre milovníkov ľahkých aromatických vín s muškátovou vôňou, jemnými kyselinkami a lahodnou korenistou chuťou po tropickom ovocí.

Podáva sa pri teplote 8-11 °C, hodí sa k zákuskom, palacinkám a koláčom z lístkového cesta.

NORIA 2017 suché biele

6.50

Novšia slovenská odroda, ktorá vznikla krížením Rizlingu rýnskeho x Semillon. Víno je aromatické, svieže, s výrazným odrodovým charakterom, vôňou pripomína Semillon. Je svetložltej farby sýtejšieho odtieňa, s interesantnou vôňou, v ktorej môžeme nájsť citrusové plody, alebo lúčne kvety. Chuť je výrazne ovocná, s tónmi citrusov, harmonickými kyselinami a príjemnou dochuťou.

Podáva sa pri teplote 10-12 °C.

RIZLING RÝNSKY 2014 suché biele

4.00

Odroda známa tiež pod názvami Ryňák, Lipka, Weisser Riesling, Petit Riesling, Graševina ai. Pochádza pravdepodobne z Nemecka. Svieže víno s jemným lipovým buketom, plná zamatová chuť, pikantné, so značným obsahom kyselín. Farby zelenej až zlato-žltej, má sviežu arómu s ľahkými tónmi lipového kvetu, intenzita ktorej sa rozvíja so zretím vína, môže však byť aj po marhuľovom kvete, broskyniach, po lúčnych kvetoch, mede a dokonca po zelenom citróne. V najlepších ročníkoch sa z hrozna vyrábajú exkluzívne alebo ľadové vína.

Vhodné je k ľahkým mäsovým jedlám a špeciálnym úpravám rýb, napr. grilovanie. Teplota podávania je 10-12 °C.

RULANDSKÉ ŠEDÉ neskorý zber 2017 polosladké biele

8.50

Pôvod siaha do histórie odrôd rodiny burgundských vo Francúzsku. V priaznivých rokoch sa z hrozna tejto odrody vyrábajú špičkové vína, ktoré sa vyznačujú plnosťou, decentným korenistým charakterom, harmóniu a vyššou farebnosťou. Je to víno s typickou chlebnatou vôňou i chuťou, s nižšou kyselinou a vyšším obsahom alkoholu. Dosahuje vysokej kvality po vyzretí vo fľaši alebo v sude, kde môže mať až koňakovú chuť.

Podáva sa k jedlám z hydiny, bieleho mäsa rýb a darov mora, hodia sa k nemu čerstvé syry, Mascarpone, Ricotta, syry typu Trapist, Mondser, Reblochon, Munster. Podáva sa pri teplote 12 °C

SAMI MÁME MÁLO 2015 cuvée suché červené

8.00

Tohto skvelého vína sa urodilo tak málo, že aj my Sami Máme Málo. Je to cuvée, ktorého telo tvorí 25 odrôd slovenských novošľachtencov. Takýmto skombinovaním vzniklo naozaj zaujímavé vínko pre fajnšmekrov. Harmonické, plné, s ovocnou chuťou a vôňou, ktorá vás dostane.

Víno má potenciál zrenia 6 rokov. Pri teplote podávania 14°C sa hodí k tmavému mäsu a divine.

SAUVIGNON 2016 suché biele

6.00

Odroda je neznámeho pôvodu, stáročia sa však pestuje vo Francúzsku. Víno je svetlozelenej až zlatožltej farby, s charakteristickou vôňou a chuťou po žihľave, mede, egrešoch, makoviciach, grepe, broskyniach až čiernych ríbezliach. Zretím dobrých ročníkov má vôňu melóna a fíg. Odrodový charakter vyniká najmä u starších ročníkov. Víno je plnej chuti s harmonickými kyselinami.

Hodí sa k syrom holandského typu polotvrdým, ako Gouda, Eidam, Fontina, archívne syry, čerstvé ovčie syry, bryndza, aj tvrdé syry v slanom náleve Istambul, ďalej sa hodí k predjedlám, rybám, bielemu mäsu a hydine a ľahkým produktom mora. Podáva sa pri teplote 10-12 °C.

SKALICKÁ FRANKOVKA 2017 suché červené

4.50

Hrozno  je zberané zo starých viníc s malým zaťažením krov. Ide o veľmi starú odrodu, ktorá je podľa určitých prameňov nemeckého pôvodu, alebo jej pravlasťou môže byť Dolné Rakúsko. Charakteristický odrodový buket, po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a vyššie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno tmavorubínovej až granátovej farby.

Je to víno pre milovníkov tvrdších červených vín. Frankovka z kvalitného ročníka má až malinovú vôňu.

SKALICKÉ VÍNO SV. JURAJA 2015 cuvée suché červené

8.00

Pre spestrenie ponuky prichádzame s jedinečným vínkom ze Skalice s nádychom dávnej románskej doby, kedy sa rodilo stredoveké víno už v 12.tom storočí. Vo fľaši v štýle starobylej skalickej rotundy vybudovanej ako hradný kostolík, v roku 1372 po povýšení Skalice na slobodné kráľovské mesto kráľom Ľudovítom I., sa stala rotunda súčasťou jeho opevnenia. Legenda o sv. Jurajovi, ktorá je zobrazená na freskách hovorí o tom, ako rytier na koni zabil v súboji draka a zachránil tak mesto Selena. Ako vďaku sa ľudia dali pokrstiť.

Znamenité cuvée namiešané z odrôd Frankovka modrá, Dunaj a André vypestovanými v Skalici, je harmonické víno s vyváženými kyselinami a pre Skalicu typickým vysokým obsahom železa i antioxidantov, chuťou po horkej čokoláde, sušených slivkách a škorici. Hodí sa k tmavými mäsám, najmä steakom, pri teplote podávania 16°C.

SKALICKÝ RUBÍN 2018 suché červené

6.50

Tradičný SKALICKÝ RUBÍN je víno typické pre naše mesto. V roku 2018 aj s pridelením ochrannej značky CHOP v EÚ. Hrozno Frankovky modrej zberané zo 67-ročného vinohradu, Modrý Portugal a Svätovavrinecké, dodávajú ten pravý charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí. Jemná škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a vyššie kyselina tvoria dokonale harmonické víno tmavorubínovej až granátovej farby. Pre Skalicu typický obsah železa i antioxidantov, dáva vínu špecifickú chuť.

Toto liečivé víno je vhodné pre milovníkov tvrdších červených vín. Podávame pri teplote 14 °C, chutí k tmavému mäsu a výborne sa hodí k Skalickému trdelníku.

TRAMÍN ČERVENÝ neskorý zber 2018 suché biele

8.50

Zrelé hrozno má červeno sfarbené bobule, aj keď ide o bielu odrodu. Jej pôvod je nejasný a siaha do dávnej minulosti. Silné, vysoko aromatické víno s excelentnou fialkovou až parfumovou voňou a ťažkou medovo-korenistou plnou chuťou s vyváženým obsahom kyselín, má arómu exotického ovocia do ktorej sa miesia kvetnanté tóny a zlatožltú farbu s jemným ružovým nádychom. Vďaka neobvyklej aróme a plnosti chuti po liči, patrí k tým málo vínam, ktoré sa hodia ku korenistým jedlám, najmä ázijským. Chutí k predjedlám ako je paštéta z husacej pečene alebo syrom s modrou plesňou.

Podávame pri teplote až do 14 °C, hlbšie vychladené aj ako pohárik aperitívu.