Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

3 tipy, ako správne spracovať špargľu. Tretí tip si zamiluješ!

Pýtali sme sa na rady od našej foodblogerky Sandry. Naučí ťa správne očistiť, skladovať a blanšírovať špargľu pomocou týchto troch krokov. Na záver sa môžeš tešiť na ozajstné špargľové hody.

 

S jarou prichádza nielen slnečné počasie, ale tiež špargľa, ktorú ja tak milujem. Keďže si ju môžeme užiť len niekoľko dní v roku, hneď som si objednala čerstvú bio špargľu dopestovanú v Kútoch z trhu s lokálnymi potravinami ZeZáhorá. Nepremeškaj príležitosť a zaraď ju do svojho jedálnička aj ty. Priprav si šalát, polievku, či rizoto. Existuje nespočetne veľa spôsobov ako si pripraviť špargľu, jednoducho si ju môžeš len zaliať olivovým olejom a zapiecť. Ja ti však do tvojej kuchyne prinesiem trochu experimentu.

Najdôležitejšia je príprava. Ak špargľu dobre neočistíš, jedlo nebude mať ten správny šmrnc. Preto si na začiatok zhrnieme, ako špargľu správne očistiť, skladovať a pripraviť na samotný proces varenia.

  

Čo musíš urobiť pred varením špargle?

Tip č. 1: Ako mnohí z vás tušia, prvým a veľmi dôležitým krokom je čistenie špargle. Špargľu pred varením musíme zbaviť drevnatej časti. Najskôr ju však dôkladne umyjeme, preložíme na pracovnú dosku a pustíme sa do práce.

Čerstvú a umytú špargľu uchopíme oboma rukami a jemne zohneme tak, aby sa tvrdý koniec špargle odlomil. Rovnako postupujeme aj u bielej špargle. Avšak ak máš špargľu, ktorá je hrubšia a drevnatejšia, odrež konce pomocou noža. 

 

zezahora-varime-spargla-priprava-1-1024x683

 

Špargľu očistíme pomocou škrabky na zemiaky (len spodné dve tretiny). Hlavičku nečistíme.

Ak ide o bielu špargľu použi dôkladnejšie čistenie, pretože je hrubšia a o niečo vláknitejšia ako zelená. Zelenej špargle nemusíš venovať takú pozornosť, staćí ošúpať len jej konce, zatiaľčo bielu ošúp až po hlavičku.

 

zezahora-varime-spargla-priprava-3

 

Tip č.2: Ukážeme si tiež ako špargľu správne skladovať, aby nám vydržala niekoľko dní v chladničke. Priprav si vyššiu sklenenú nádobu alebo pohár. Konce očistenej špargle zabaľ do vlhkej plátenej alebo papierovej utierky a špargľu vlož kolmo do nádoby. Takto špargľu uchovaj maximálne 5 dní.

 

zezahora-varime-spargla-priprava-6-683x1024

 

Tip č.3: Na to, aby sme si mohli špargľu vychutnať napríklad v ľahkom jarnom šaláte je dôležité ju najprv oblanšírovať. Blanšírovanie je technika, pri ktorej zeleninu najprv ovaríme a nakoniec ju ponoríme do ľadovej vody. Využíva sa najmä pre zachovanie farby, chuti a výživovej hodnoty. A vývar môžeš využiť na prípravu špargľovej polievky. 

 

zezahora-varime-spargla-priprava-4-1024x683

 

A teraz, keď už vieš ako špargľu správne spracovať je najvyšší čas sa pustiť do varenia.

   

Recepty zo špargle →

   

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie