Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Domáce oškvarkové pagáče

Domáce oškvarkové pagáče podľa receptu mojej babky. Ich príprava vyžaduje dlhší čas, ale tá námaha určite stojí zato.

 

Čo budeš potrebovať? 
500g hladkej múky
2 žĺtky
kyslá smotana
42g droždia
prášok do pečiva
250g masla
soľ
1ČL cukru
300g mletých oškvarkov
2dcl mlieka
vajce na potretie

Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť približne 5-10 minút.

Na pracovnú dosku si preosejeme múku a pridáme nakrájané maslo. Maslo ručne zapracujeme do múky, pridáme prášok do pečiva, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme mletými oškvarkami a zložíme na trikrát, tak že najprv zložíme boky a následne ho preložíme na polku. Cesto necháme kysnúť približne 30 minút. Tento postup opakujeme tri krát, takže celková doba kysnutia je hodina a pol.

Po vykysnutý cesto rozvaľkáme a pomocou formičky alebo pohára vykrojíme kolieska. Na kolieska vytvoríme mriežky, môžeme použiť nôž alebo krájač na zemiaky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich podkysnúť 20 minút. Potrieme rozšlahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 ℃ približne 20-30 minút dozlatista.

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.