Domáce oškvarkové pagáče

Domáce oškvarkové pagáče podľa receptu mojej babky. Ich príprava vyžaduje dlhší čas, ale tá námaha určite stojí zato.

 

Čo budeš potrebovať? 
500g hladkej múky
2 žĺtky
kyslá smotana
42g droždia
prášok do pečiva
250g masla
soľ
1ČL cukru
300g mletých oškvarkov
2dcl mlieka
vajce na potretie

Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť približne 5-10 minút.

Na pracovnú dosku si preosejeme múku a pridáme nakrájané maslo. Maslo ručne zapracujeme do múky, pridáme prášok do pečiva, žĺtky, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme mletými oškvarkami a zložíme na trikrát, tak že najprv zložíme boky a následne ho preložíme na polku. Cesto necháme kysnúť približne 30 minút. Tento postup opakujeme tri krát, takže celková doba kysnutia je hodina a pol.

Po vykysnutý cesto rozvaľkáme a pomocou formičky alebo pohára vykrojíme kolieska. Na kolieska vytvoríme mriežky, môžeme použiť nôž alebo krájač na zemiaky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich podkysnúť 20 minút. Potrieme rozšlahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 ℃ približne 20-30 minút dozlatista.

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz