Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Krémová zelerová polievka s mrkvovo – orechovou salsou

Krémová zelerová polievka s mrkvovo – orechovou salsou je super na chladné dni.

 

Čo budeš potrebovať?

  • ½ zeleru
  •  2PL masla
  • cibuľa
  • 1l zeleninového vývaru alebo vody
  • 150ml smotany na varenie
  •  soľ 
  •  korenie
  •  olivový olej
  • pečivo

Salsa:

  •  mrkva
  •  30g nasekaných a opečených vlašských orechov
  • 40ml jablkového octu
  •  10g zelerových listov alebo petržlenovej vňate 
  • 10ml olivového oleja
  •  soľ
  •  korenie

 

Vo veľkom hrnci si zohrejeme maslo, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľku. Pridáme na kocky nakrájaný zeler, dochutíme soľou a korením. Povaríme približne 10 minút a prilejeme zeleninový vývar alebo vodu. Varíme, dokým nie je zeler mäkký.

Medzitým si nastrúhame mrkvu, ktorú oblanšírujeme a zalejeme jablčným octom. Mrkvu necháme odležať približne 10 minút. Následne ju precedíme a pridáme nasekané zelerové listy alebo petržlenovú vňať a opražené vlašské orechy. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.

Polievku necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Privedieme opäť k varu a zjemníme ju smotanou. Chvíľu povaríme a keď je polievka príliš hustá prilejeme vývar alebo vodu. Nakoniec ju dochutíme soľou a korením. 

Zelerovú polievku podávame s mrkvovo – orechovou salsou a opečeným chlebom.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.