Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Mrkvová torta

Mrkvová torta s polevou z bielej čokolády a praženými pekanovými orechmi.


Čo budeš potrebovať?

  • 250g nastrúhanej mrkvy
  • 150g nasekaných pekanových orechov
  • 300g hladkej múky
  • 300g trstinového cukru
  • 2PL medu
  • 250ml kokosového oleja
  • 4 vajcia
  • kypriaci prášok


Poleva z bielej čokolády

  • 350g bielej čokolády
  • 125ml smotany na šľahanie
  • 50g masla

 

Plnka z mascarpone

  • 200g mascarpone
  • 150g crème fraîche
  • 80g práškového cukru
  • pomarančová kôra

 

Linecké cesto na vytvorenie zajacov

  • 125g hladkej múky
  • 70g masla
  • 30g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • žĺtok
  • štipka soli

Bielková poleva

  • 75g práškového cukru
  • bielok
  • 2PL vody
  • štipka soli

 

Nasekané pekanové orechy si opražíme na suchej panvici.

Pripravíme si linecké cesto. Preosiatu múku zmiešame s maslom, pridáme práškový cukor, štipku soli, vanilkový cukor, žĺtok a spracujeme cesto. Necháme ho pol hodinku odpočívať v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho zajačikov. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 6 minút. Necháme vychladnúť.

Vajcia si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Trvá to približne 5-10 minút. Pridáme kokosový olej, med a nastrúhanú mrkvu. Všetko poriadne premiešame. Do druhej väčšej misky si preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a pridáme opražené pekanové orechy. Tekuté ingrediencie vmiešame do sypkých a vymiešame cesto.

Pripravíme si dve guľaté formy na pečenie (22cm), ktoré vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne vlejeme do oboch foriem a pečieme pri 180 ℃ približne 30-35 minút.

Medzitým si pripravíme polevu. Smotanu vlejeme do hrnca a privedieme k varu. Pridáme bielu čokoládu, rozmiešame a pridáme maslo. Varíme do zhustnutia, približne 5 minút. Polevu necháme úplne vychladnúť a následne ju metličkovým mixérom vymixujeme do hladkej hmoty.

Vyšľaháme si mascarpone spolu s cukrom, crème fraîche a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Šľaháme dokým nám nevznikne hustý krém.

Bielok si vyšľaháme do tuhej peny, pridáme štipku soli, prešľaháme a prisypeme práškový cukor, Nakoniec prilejeme vodu a vytvoríme bielkovú polevu.

Upečené cesto vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Prvú vrstvu torty natrieme plnkou z mascarpone a na ňu priložíme druhú vrstvu. Tortu po okrajoch a na vrchu natrieme zvyšnou plnkou a polejeme polevou z bielej čokolády.

Vychladnutým zajačikom z lineckého cesta vytvarujeme chvost pomocou bielkovej polevy, poprípade si zajačikov podľa fantázie dozdobíme.

Na okraje torty prilepíme upečených zajačikov a posypeme ju opraženými pekanovými orechmi.

 

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie