Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Špargľový koláč s mozzarellou a cibuľovým chutney

Veľmi chutný, šťavnatý a vhodný nielen ako chuťovka, či predjedlo, ale aj ako hlavný chod.

 

Cesto:

 

Plnka:

  • 150g kyslej smotany
  • hrsť petržlenovej vňate
  • strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • soľ
  • korenie

 

Špargľová obloha:

 

Cibuľové chutney:

  • 450g červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL trstinového cukru
  • chilli paprička
  • bobkový list
  • 100ml červeného vína
  • 80ml červeného balzamicového octu
  • 3PL olivového oleja
  • vetvička tymianu
  • soľ
  • korenie

 

Cibuľu si nakrájame na tenké plátky. Očistíme cesnak a chilli papričku. Pripravíme si panvicu, na ktorej rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu, chilli papričku a restujeme 20 minút. Cibuľu miešame, aby sa nespálila. Potom pridáme hnedý cukor a necháme skaramelizovať ešte 10 minút. Pridáme na jemno nakrájaný cesnak, soľ, korenie, tymian a bobkový list. Podusíme a prilejeme balzamicový ocot a červené víno. Varíme približne hodinu, než sa nám chutney zredukuje. Na konci musí byť chutney husté a musí mať hnedú karamelovú farbu.

Do misky si preosejeme múku so soľou. Zvlásť si do nádoby dáme teplú vodu a pridáme cukor. Do vody nadrobíme droždie a necháme vzísť kvások asi 5-10 minút. Prilejeme olivový olej a tekuté ingrediencie spojíme so sypkými. Vypracujeme cesto a necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút.

Dizajn 4

Pripravíme si plnku z kyslej smotany, do ktorej pridáme nastrúhaný cesnak, petržlenovú vňať a dochutíme ju soľou, korením a citrónovou šťavou.

Na vymastený plech (22x30cm) si roztlačíme cesto. Natrieme ho pripravenou plnkou, poukladáme nakrájanú mozzarellu a navrch naskladáme očistenú a oblanšírovanú zelenú špargľu. Osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry pri 200 približne 15-20 minút.

Špargľový koláč podávame s cibuľovým chutney.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.