Nadýchaný veľkonočný zajac s hrozienkami z kysnutého cesta

Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci je tiež kysnuté cesto. Je známe po celom Slovensku a každý región má svoj tradičný recept. Ja som si pre vás pripravila kysnuté cesto v podobe týchto chutných veľkonočných zajačikov.

 

Čo budeš potrebovať? 

  • 500g polohrubej múky
  • 50g droždia
  • 2 žĺtky
  • 1/4 masla
  • 100g cukru
  • 100ml oleja
  • 400ml mlieka
  • štipka soli
  • hrsť hrozienok
  • rum
  • práškový cukor


Hrozienka si namočíme do rumu a necháme odležať minimálne 2 hodiny.

Pripravíme si kvások. Do 100ml vlažného mlieka pridáme droždie, cukor a necháme približne 15-20 minút nakysnúť.

Do väčšej misky si preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, maslo, žĺtky, olej, mlieko, vykysnutý kvások a namarinované hrozienka. Vypracujeme cesto, posypeme ho múkou a necháme ho nakysnúť na teplom mieste približne 30-60 minút.

Cesto prepracujeme, opäť ho posypeme múkou a necháme podkysnúť ďalších 30 minút.

Vymastíme si formu na zajaca a vysypeme ju polohrubou múkou. Cesto vložíme do formy na pečenie. Nenaplníme ju celú, pretože cesto pri pečení zväčší svoj objem.

Pečieme pri teplote 180℃ približne 30 minút.

Hotových zajacov posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz