Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Huspenina

Jej "trasľavá" konzistencia vzniká vďaka kolagénu v mäse.

Pri huspenine je dôležité pripraviť poctivý vývar, ktorý po dôkladnom uvarení dostane typickú rôsolovitú štruktúru. Ak ju urobíme správne, spolu s čerstvým chlebíkom, octom a cibuľou, ide o neodolateľnú pochúťku.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 1kg bravčového kolena
  • 500g bravčových koží 
  • Bravčová paprčka 
  • 4 bobkové listy
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 10 guľôčok nového korenia
  • cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 2,5-3l vody

 

Mäso si umyjeme, kože si nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme cibuľu so šupkou, koreniny, nakrájaný cesnak a zmes osolíme.

Varíme na miernom ohni 3-4 hodiny a priebežne zmes miešane. Následne ju scedíme a bravčové koleno si nakrájame na malé kúsky. Kúsky mäsa naukladáme na dno pripravenej formy alebo dózy a zalejeme uvarenou zmesou a necháme v chlade stuhnúť najlepšie do druhého dňa. 

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.