Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Zapekaná biela špargľa s holandskou omáčkou a vajíčkovo-bylinkovou krustou

Sezóna špargle je pomerne krátka, užite si ju preto dosýta.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 16ks bielej špargle
  • 100g prosciutta
  • citrón
  • 2ks bobkového listu
  • 1PL olivového oleja
  • soľ
  • 2 guľôčky čierneho korenia

 

Holandská omáčka

  • 3 žĺtky
  • 120ml zeleninového vývaru
  • 65g masla
  • 1PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • biele korenie
  • štipka kajenského korenia

 

Vajíčkovo-bylinková krusta

  • 2 vajcia
  • hrsť pažítky
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 55g masla
  • citrónová kôra
  • soľ
  • korenie

 

Zo špargle odrežeme drevnaté konce a ošúpeme ju. Pripravíme si hrniec s vodou, pridáme do nej 2 plátky citróna, bobkové listy, soľ, korenie a uvedieme do varu. Vložíme špargľu a varíme približne 5-10 minút. 

Vajcia dáme variť do vody približne na 10 minút. Uvarené vajíčka ošúpeme, nadrobíme pomocou vidličky alebo pretláčadla do misky. Pridáme nasekané bylinky, maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a zmes osolíme a okoreníme.

Predvarenú špargľu vytiahneme a obalíme ju v prosciutte. Vložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ju pri 180 približne 10 minút dozlatista. Pridáme vajíčkovú zmes a zapečieme ešte 8 minút pri 250 ..

Zapekaná biela špargľa s holandskou omáčkou

Pripravíme si holandskú omáčku. Budeme ju šľahať nad parou, preto si pripravíme hrniec s vodou, do ktorého vložíme menší hrniec alebo misku a privedieme do varu. Do hrnca pridáme žĺtky, zeleninový vývar, citrónovú šťavu, soľ, biele korenie a kajenské korenie. Všetko premiešame pomocou metličky. Žĺtky sa nemôžu uvariť, akonáhle nám vznikne hustá pena, omáčku odstavíme a zašľaháme do nej rozpustené maslo.

Upečenú špargľu zalejeme holandskou omáčkou a podávame.

  

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.