Priatelia ĎAKUJEME za podporu našej myšlienky

Chilli con carne

Chilli con Carne je hustá, šťavnatá pikantná pochúťka, ktorú môžeme nazvať aj ako chilli s mäsom či mexický guláš.

 

Čo budeme potrebovať:

  • 500g hovädzieho mletého mäsa
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 čerstvá zelená paprika
  • chilli paprička
  • 400g sterilizované červené fazule
  • 50g kukurica
  • konzerva sekaných paradajok
  • 2PL paradajkový pretlak
  • 300ml voda alebo vývar
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • rímsky kmín
  • 2ČL sušená majoránka
  • chilli pasta
  • chilli korenie
  • 1PL mletej sladkej papriky
  • petržlenová vňať
  • 30g horkej čokolády
  • vetvička rozmarínu
  • chlieb alebo nachos

 

Postup

Na oleji si speníme cibuľu a pridáme cesnak, na kocky nakrájanú papriku, chilli papričku, chilli korenie, mletú sladkú papriku a za stáleho miešania pražíme ešte 3 minúty. Potom pridáme mleté mäso a opekáme ho dokým nezhnedne. Pridáme pretlak, sekané paradajky a zalejeme vývarom alebo vodou. Zmes dochutíme soľou, korením, majoránkou, chilli pastou, rímskym kmínom a vhodíme aj vetvičku rozmarínu. Varíme na miernom ohni približne 1 hodinu. Postupne prilievame podľa potreby vodu alebo vývar. Chilli con carne by malo byť dostatočne husté. 

Nakoniec pridáme fazule a kukuricu a povaríme ešte 10 minút. Do hotovej zmesi primiešame čokoládu a podávame s chlebom, ryžou alebo nachos.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.