Krémové špargľové rizoto s grilovaným hovädzím biftekom

Jar si treba užiť ako sa patrí, v znamení špargle.

 

Čo budeš potrebovať?

  • 500g ryže Arborio
  • 2 hovädzie steaky
  • 500g zelenej špargle
  • 1,3l zeleninového vývaru
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200ml bieleho vína
  • 50g nastrúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať

 

Postup:

Zohrejeme si pripravený zeleninový vývar. Neskôr ho totiž budeme prilievať do rizota. Vo vývare si oblanšírujeme špargľu približne na 5 minút a zalejeme ju studenou vodou, aby nestratila svoju farbu.

Cibuľu si nakrájame na jemno a podusíme na olivovom oleji a masle. Pridáme nastrúhaný alebo na jemno nakrájaný cesnak a orestujeme. Prisypeme ryžu, obalíme ju v cibuľke a opečieme približne 2 minúty. Prilejeme víno a necháme odpariť alkohol. Osolíme, okoreníme a po jednom pohári prilievame vývar. Rizoto miešame, dokým ryža nezmäkne, trvá to asi 30-40 minút.

Steaky necháme chvíľku odležať v izbovej teplote. Pred grilovaním ich potrieme olivovým olejom a opečieme z každej strany 3-5 minút. Následne vložíme do rúry na 180 asi 6-10 minút. Záleží od hrúbky mäsa a stupňa prepečenia. Mäso po vytiahnutí z rúry vložíme do alobalu a necháme ešte 5 minút odpočívať. Následne ho nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme.

Krémové špargľové rizoto

Špargľu si nakrájame na kúsky a opečieme ju na olivovom oleji a masle dozlatista. Pridáme ju do rizota spolu s parmezánom a lyžicou masla. Premiešame a rizoto podľa chuti dosolíme.

Krémové rizoto podávame s grilovaným biftekom, posypané hoblinami parmezánu a nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Volám sa Sandra a varenie som si zamilovala vďaka môjmu otcovi,
ktorý celý život pracoval v gastronómii. Práve preto som sa rozhodla pre štúdium na Hotelovej akadémii v Bratislave. Rada si vychutnám čaj v dobrej kaviarni a zájdem na kvalitné jedlo do talianskej reštaurácie. Varenie je mojou vášňou a dúfam, že aj vy si vďaka mojím receptom k nemu nájdete cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz